Shanidar I

Com de moment em fa mandra obrir un altra blog, aprofitarem aquest que ja està en marxa per anar fent de repositori del meu acostament al món de la Història, tot i que aquí portaré allò que tingui alguna relació amb temes mèdics; així que, per començar, una breu ressenya d’aquest individu, Shanidar I, unes restes que ens indiquen que ja els Neandertals tenien cura i protegien els integrants de la seva col.lectivitat.

Shanidar I son les restes d’un individu Neandertal que va viure i morir a l’entorn de la cova de Shanidar, al Kurdistan Iraquià, farà prop de 50.000 anys. La importància d’aquesta troballa de 1957 és que el seu estudi ens mostra com Neandertal ja tenia cura dels integrants del seu grup.

Aquest crani de Shanidar -figura adjunta- forma part de l’esquelet majorment complet d’un adult (40-50 anys d’edat, basat en la seva símfisi púbica i comparacions de desgast dental amb altres mascles del grup) de sexe masculí (basant-se en la fenadura ciàtica de la pelvis).

Els ossos de Shanidar I ens mostren un seguit de patologies, gairebé totes elles d’origen traumàtic: la sospita d’una forta contusió al lateral de la cara, múltiples fractures óssies, l’amputació d’una extremitat superior a nivell del colze, lesions a una extremitat inferior, juntament amb signes de patologia degenerativa.

A més, l’estudi dels canals auditius de Shanidar afegeix a totes aquetes dolences unes excrescències òssies que van determinar una pèrdua auditiva severa que, juntament amb totes les anteriors lesions provocaven una especial vulnerabilitat d’aquest individu si el situem al seu entorn cronològic. Tot i així, Shanidar I s’ha estimat que va viure prop de 40 anys, la qual cosa implica necessàriament la cooperació, el suport i la cura del grup neandertal del qual formava part.

Erik Trinkaus, professor d’Antropologia a la Universitat de Washington afirma que “la seva sordesa l’hauria fet presa fàcil dels carnívors del seu entorn i depenia d’altres membres del seu grup social per sobreviure”.

Font: Trinkaus E, Villotte S. External auditory exostoses and hearing loss in the Shanidar 1 Neandertal. Plos One.  Published: October 20, 2017. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0186684

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s